OPIS
Książka stanowi praktyczny przewodnik po tajemniczym świecie ziół. Autorka, wieloletnia praktyczka, pokazuje ich właściwości i przybliża działanie. Wyjaśnia, które z nich są pomocne w stresie, a które np. wspomagają układ nerwowy czy wzmacniają układ sercowo-naczyniowy.
Przy okazji prezentuje, przetestowane na swoich bliskich, przepisy oparte na ziołach, udowadniając przy tym, że kuchenna medycyna to zarówno pyszne potrawy, jak i ziołowe lekarstwa. Na książkę składają się części: „Zdrowe dodatki”, w której zamieszczono przepisy m.in. na octy, oleje i pesto czy miody, syropy i eliksiry; „Pożywne napoje” – np. na inspirujące ziołowe herbatki, napary i odwary; „Lecznicze potrawy” – m.in. na pożywne śniadania i dania główne czy słodkie przekąski. Ziołowa apteczka dla ceniących zdrową kuchnię.