Sirocco.

okładka

Sirocco.

Produkt jest aktualnie niedostępny

Kliknij tutaj, jeśli chcesz otrzymać maila, gdy produkt się ukaże.

OPIS

Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników.

Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.

włoskie „scirocco” pochodzi z arabskiego „sharq”, czyli „wschodni”

Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.

sirocco – gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny

Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
Sabrina Ghayour

Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Sirocco jest tego kolejnym dowodem
Nigella Lawson

DODATKOWE INFORMACJE

  • Format:190x250 mm
  • Liczba stron:240
  • Oprawa:twarda
  • ISBN-13:9788365315816
  • Data wydania:28 marzec 2017
  • Numer katalogowy:333940
PITTY Z BOCZKIEM I FISH AND CHIPS

O ile mój talent do gotowania nie jest – łagodnie rzecz ujmując – szczególnie rozwinięty (choć w przypadku kuchni meksykańskiej potrafię to i owo), o tyle zapał do smakowania gotowych dań mam niemały. Nie tylko tych sprawdzonych i uwielbianych, ale i nowych, egzotycznych wręcz. Fakt, że moja lepsza połowa gotuje wprost znakomicie i lubi kulinarne eksperymenty wiele mi ułatwia. Co się tyczy kuchni bliskowschodniej dotychczas nie miałem zbyt wielu okazji do jej próbowania – właściwie doświadczenie to ograniczyło się w moim przypadku praktycznie tylko do popularnych fastfoodów. Teraz mam nadzieję, że się to zmieni, bo „Sirocco” pokazało mi wiele intrygujących przepisów na całkiem nietrudne do przygotowania dania orientalne.

Autor: Michał Lipka Data: 01.04.2017

DOSTAWA

DARMOWA dostawa powyżej 299 zł!

Realizacja dostaw poprzez:

  • ups
  • paczkomaty
  • ruch
  • poczta

OPINIE

Nasza strona używa plików cookies, w celu ułatwienia Ci zakupów. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności

© 2006-2020 Gildia Internet Services Sp. z o.o. and 2017-2020 Prószyński Media Sp z o.o.